Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

co dobrego z salami?


54 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kulejorz

Kulejorz

    Luis de Fun

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7408 postów

Napisano 28 kwiecień 2013 - 22:41

Obiad o tej porze? To kolacja wypada koło 4-5? Miałem Ci pw napisać propos Alhambry..ale się nie dało...Co to jest? /oprócz seat alhambra/ :blush:

#22 Zojka

Zojka

    *****

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8210 postów

Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:57

To taki pałacozamek w Hiszpanii. Trzeba tam z biurem turystycznym Google Street View póki co pojechać ;) Ciekawe czy można kupić tam salami? :D

#23 klaxa

klaxa

    Supernova SN 2005ap

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11785 postów

Napisano 29 kwiecień 2013 - 07:00

Hiszpania??? Ktoś napisał "Hiszpanii"? :wub: obudziło mnie to słowo! :P

btw dzięki zośka, pozdrowilam się sama :D
Buziak! Miłego dnia :)

#24 black_tea

black_tea

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 29 kwiecień 2013 - 12:40

Jadłam coś pysznego u znajomych, salami w cieście, mniam, pychotka :) Nie wiem jak było zrobione, jak spotkam się z nimi to ci napiszę.

Ciasto trochę gęściejsze jak na naleśniki, salami grubiej pokrojona, obtoczona w jajku i startym żółtym serze, następnie na widelcu zanurzona w cieście i na masło klarowane, smażyć na złoty kolor. Wyśmienita naprawdę :)

#25 ~salamiaczka~

~salamiaczka~
  • Goście

Napisano 29 kwiecień 2013 - 14:47

vini, vidi, vici :D

Salami kupione - pyszne się okazało! A zakładka dziękuję za przepis! ^^

#26 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 03 maj 2013 - 16:18

vini, vidi, vici :D

Salami kupione - pyszne się okazało! A zakładka dziękuję za przepis! ^^


Bardzo proszę ;) Warto też skorzystać z któregoś przepisu :) Naprawdę smaczne.

Ciasto trochę gęściejsze jak na naleśniki, salami grubiej pokrojona, obtoczona w jajku i startym żółtym serze, następnie na widelcu zanurzona w cieście i na masło klarowane, smażyć na złoty kolor. Wyśmienita naprawdę :)


Potwierdzam, naprawdę smaczne :)

#27 Kulejorz

Kulejorz

    Luis de Fun

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7408 postów

Napisano 04 maj 2013 - 16:55

Zna ktoś przepis na dobrą zapiekane ziemniaczano ze salami? ;)

#28 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 06 maj 2013 - 13:10

Bardzo proszę :) Sama nigdy nie robiłam, ale w necie wszystko się znajdzie ;) Ponieważ linki są zabronione, wklejam przepis z netu. Najpierw jednak należy przeczytać uważnie o ziemniakach, gdyż większość z nas, uważa, że są tuczące, co nie jest prawdą :)

Ziemniaki w naszej rodzimej kuchni są najczęściej spotykanym dodatkiem do drugiego dania. Mimo tego, że tak często goszczą na naszych stołach, nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego ile mają zalet. Pomyślelibyście, że ziemniaki są lekkostrawne, a co więcej nasz organizm bardzo łatwo przyswaja zawarte w nich składniki odżywcze? A jest ich sporo – są kopalnią potasu i magnezu, przez co łagodzą stany zmęczenia i skutki stresu praz obniżają ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko – w ziemniakach znajdziemy witaminy C, A, PP, witaminy z grupy B, ponadto błonnik, fosfor i żelazo. Mam też coś dla tych dbających o linię – zawartość tłuszczu w ziemniakach nie przekracza 0,2 %! Nie należy się więc martwić, że proponując zapiekankę z ziemniakami jako głównym składnikiem, serwujemy bombę kaloryczną. Zapraszam zatem:).
Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • duża cebula
  • salami
  • 25 dag sera gouda
  • duży kubek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • przyprawy – oregano, bazylia, pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo, kroimy w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę salami, cebuli pokrojonej w krążki. Układamy warstwę sera, przykrywamy kolejna warstwą ziemniaków. Każdą warstwę układamy tak samo – liczba warstw w zależności od tego, jak głębokie mamy naczynie. Całość zalewamy sosem ze śmietany i jajek. Wierzch posypujemy tartym serem.

Bardzo proste wykonanie, prawda? ;)

Użytkownik zakładka edytował ten post 06 maj 2013 - 13:11


#29 Catherine

Catherine

    Dziennikarz

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 127 postów

Napisano 07 maj 2013 - 07:01

Nie kopiuj Kulejorzowi gotowych przepisów z netu - bo dostaniesz opierdziel, tak jak ja kiedyś ;)

#30 Kulejorz

Kulejorz

    Luis de Fun

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7408 postów

Napisano 07 maj 2013 - 08:22

Nie dostanie :D

#31 klaxa

klaxa

    Supernova SN 2005ap

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11785 postów

Napisano 07 maj 2013 - 08:41

Zrobimy SE tę zapieknankę, nie? ;) tylko żeby nam nie zaszkodziła :P

#32 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 07 maj 2013 - 14:52

Nie dostanie :D


Dzięki :D

Nie kopiuj Kulejorzowi gotowych przepisów z netu - bo dostaniesz opierdziel, tak jak ja kiedyś ;)


Jak bardzo Mu zależy na przepisie, to mogę napisać własnymi słowami ;) :D

Użytkownik zakładka edytował ten post 07 maj 2013 - 14:53


#33 ~xxx~

~xxx~
  • Goście

Napisano 07 maj 2013 - 17:44

Najlepiej smakują potrawy robione "na oko" ;)

#34 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 07 maj 2013 - 19:11

Jasne ;) gorzej, jak to oko "zamglone" czasem jest, wtedy tak, potrawy są najsmaczniejsze :D Najlepiej "dosmaczone" :P

#35 Kulejorz

Kulejorz

    Luis de Fun

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7408 postów

Napisano 07 maj 2013 - 22:22

Zrobimy SE tę zapieknankę, nie? ;) tylko żeby nam nie zaszkodziła :P

A może zrobimy SE szaszlyki parowkowe na szpageti? Strasznie zaintrygowało mnie zdjęcie tego wytwornego dania ;)

#36 klaxa

klaxa

    Supernova SN 2005ap

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11785 postów

Napisano 08 maj 2013 - 07:21

Dobra, możemy zrobić :P Zamiast parówek nabijemy salami :D

#37 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 08 maj 2013 - 15:14

Wczoraj mi kumpela przywiozła salami suszone /trajna kobasica susena na zraku/ ;) Cienkie jak parówka a długie jak kabanosy i napiszę szczerze, że zupełnie mi nie smakuje. Dla mnie za słone :D

#38 Kulejorz

Kulejorz

    Luis de Fun

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7408 postów

Napisano 08 maj 2013 - 16:04

Może trza było umyć przed konsumpcją?

#39 zakładka

zakładka

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1672 postów

Napisano 08 maj 2013 - 17:43

:blink: Do głowy by mi nie przyszło, żeby umyć :wacko: Salami?!?!?!? :blink:

#40 black_tea

black_tea

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 09 maj 2013 - 13:05

<Zakładka> też by mi nie przyszło nigdy na myśl aby myć salami :) To jakiś żart raczej :D



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych