Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

Jak zrobić ryż do sushi?


15 odpowiedzi w tym temacie

#1 JuliaSłodka

JuliaSłodka

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 03 marzec 2014 - 12:16

Mam pytanko czy wie ktoś jak zrobić profesjonalnie ryż do sushi? Mam już większość składników i chcę zrobić sushi sama w domu ale wiem, że trzeba odpowiednio przygotować ryż, ma ktoś jakieś rady dla mnie? 



#2 arczi32

arczi32

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 marzec 2014 - 13:34

Płuczesz ryż w zimnej wodzie. Najpierw go moczysz ze 30 min. Musi zmienić kolor. Potem musisz wymienić wodę z 5 razy. Wrzucasz do garnka z wodą. Od wrzenia gotujesz ryż z 10 min. Potem do innego garnka garnka wlewamy ocet wraz z solą i cukrem, możemy dodać również odrobinę sake, całość podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Awase-zu uzywasz do skropienia ryżu po ugotowaniu.

 

Popatrz sobie też na kanale z WIlsonem Chungiem



#3 anian

anian

    Stażysta

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 14 czerwiec 2014 - 10:00

Mam pytanko czy wie ktoś jak zrobić profesjonalnie ryż do sushi? Mam już większość składników i chcę zrobić sushi sama w domu ale wiem, że trzeba odpowiednio przygotować ryż, ma ktoś jakieś rady dla mnie? 

A więc ja polecam dodać troszke masła soli i pieprzu czekac az się wygotuje woda ryz pusci siki ktore go skleja jeszcze bardziej od razu pakowac na papier do sushi:)



#4 anian

anian

    Stażysta

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 17 marzec 2015 - 10:13

jak normalny ryz tylko czekac az woda sie odparuje



#5 _Sławek

_Sławek

    Grafoman

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12525 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 16:56

Dobry ryz do sushi tylko od producenta o nazwie Nishiki
Mozna kupic w internetowym sklepie
Do tego kawalek alg kombu i pare lyzek zaprawy do sushiI pamietajcie zeby na nori nie klasc goracego ryzu bo nori zrobi sie gumowate

:D

#6 handi

handi

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 22:35

a no właśnie, jak to robić, bo mnie zawsze jakiś taki konsystencją w ogóle nie taki wychodzi i potemm sie wszystko rozpada



#7 sakiewka

sakiewka

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 24 marzec 2015 - 14:04

Najlepiej kupić ryż do sushi. Ma on inny kształt ziarenek i nie trzeba kombinować z masłem czy innymi rzeczami.



#8 handi

handi

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 18:11

a no widzisz, to w takim razie muszę się jeszcze porozglądać u siebie w sklepach bo do tej pory zwykły ryż się brało ;p



#9 martawu

martawu

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 20 maj 2015 - 08:47

Ja też mam problem z ryżem, niby wszystko robię według przepisu, a jednak sushi troche sie rozpada i jest całe lepkie. Nie ma szans żeby wyszło mi tak dobre sushi jak serwują w mojej ulubionej restauracji Takami Sushi w Lublinie, ale będe próbować dalej : )



#10 Wellness

Wellness

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 27 maj 2015 - 14:14

Sushi jest pyszne tylko czasochlonne, mi sie naprawde dlugo zeszlo przy tym, ale efekt byl super, warto bylo:-)



#11 Jolcia

Jolcia

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 29 maj 2015 - 14:23

Niestety trochę czasu trzeba poświęcić czy przyrządzaniu ryżu, trzeba dokładnie pilnować czasu gotowania,nie odkrywać garnka i oczywiście kupić ryż do sushi a nie używać najtańszego, długoziarnistego ze sklepu ;) Spora część Japończyków ma profesjonalne maszynki do gotowania ryżu, czy ktoś z was ma może takei urządzenie? Warto i ile to kosztuje?



#12 ~Marta~

~Marta~
  • Goście

Napisano 06 sierpień 2015 - 13:34

Witam, poszukuje osoby do pracy w restauracji w Warszawie na stanowisku Sushi Mastera. Osoby zainteresowane zachęcam do kontaktu : m.stepien@jobfinder.pl



#13 staymate

staymate

    Stażysta

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 21 postów

Napisano 20 styczeń 2016 - 16:53

żeby ryż mial odpowiednią konsystencję nie może być paraboiled. Bo wtedy wyjdzie kisiel a nie ryż. Dodatkowo, żeby wystygł a nie obsechł to można go wachlować. Trochę roboty jest ale dzięki temu ryż jest smaczniejszy



#14 janek0123

janek0123

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 23 wrzesień 2016 - 12:45

Z początku wydawało mi się że jest to dość trudne. Zrobienie ryżu do sushi jest jednak łatwe, pod warunkiem że przestrzega się paru zasad. Tutaj znajdziesz jak zrobić ryż do sushi: http://pancook.pl/sushi/

 



#15 Jowitek32

Jowitek32

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 19 październik 2016 - 22:22

zawsze uzywam basmanti i jestem zadowolona raczej... nie przywiera, szybko sie go robi, no moge polecic generalnie



#16 Koralka

Koralka

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 11 kwiecień 2017 - 17:08

zawsze uzywam basmanti i jestem zadowolona raczej... nie przywiera, szybko sie go robi, no moge polecic generalnie

Basmanti do sushi?





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych