Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

Torty, ciasta i ciasteczka


15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maria_Gucio

Maria_Gucio

    Stażysta

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 23 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 23:15

Proszę wrzucajcie przepisy na słodkości.

 

Ja zostawiam na początek przepis na tort truskawkowy z kokosem

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • szkl. cukru,
  • szkl. mąki pszennej,
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  •  
  • DODATKOWO:
  • 40 dag truskawek,
  • 2,5 tabliczki białej czekolady,
  • śmietan-fix,
  • 2 szkl. kremówki,
  • 10 dag wiórków kokosowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1

    Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.

  2. 2

    Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

przepis ze strony: http://www.przepisy....-z-truskawkami/

 



#2 dorotka_wrotka

dorotka_wrotka

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 30 sierpień 2013 - 21:34

A czy korzystacie z takiego gotowego ciasta francuskiego? czy same robicie? Przyznam się że mi to się nie chce ;P i zawsze zamawiam to ******************


Użytkownik Pan_Tracz edytował ten post 30 wrzesień 2013 - 14:10
nie wstawiaj reklam


#3 odkuchni

odkuchni

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 03 wrzesień 2013 - 09:01

A czy korzystacie z takiego gotowego ciasta francuskiego? czy same robicie? Przyznam się że mi to się nie chce ;P i zawsze zamawiam to *************

Akurat kupowanie gotowego ciasta francuskiego nie uważam za jakiś kulinarny grzech. Do zwykłych wypieków używam nawet tego z Biedronki i zawsze wychodzi ocś pszysnego :)


Użytkownik Pan_Tracz edytował ten post 30 wrzesień 2013 - 14:11
reklama w cytacie


#4 hipolitkwiatkowski

hipolitkwiatkowski

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 03 wrzesień 2013 - 11:00

A ja poproszę przepis na jakieś ciasto malinowe.



#5 greenglass

greenglass

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 04 wrzesień 2013 - 17:48

Dla mnie niezmiennie o wielu lat najlepsze są ciasteczka owsiane, i dodatkowo łatwe w wykonaniu - bardzo słodkie, ale przepisy można modyfikować :)



#6 annko

annko

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 19 wrzesień 2013 - 12:47

Czy ktoś ma przepis na takie ciastko jak amerykanka ?



#7 ~Kinia889~

~Kinia889~
  • Goście

Napisano 30 wrzesień 2013 - 13:36

Polecam wszystkim te przepisy 

 



#8 latawiec71

latawiec71

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 01 październik 2013 - 07:12

Przepisy super, na pewno wypróbuję :) A co do ciasta fransuckiego to też wolę, kupić niż robić :D



#9 ~marysianka667~

~marysianka667~
  • Goście

Napisano 10 październik 2013 - 11:49

Znalazłam w internecie kilka fajnych przepisów, więc podsyłam linki
http://www.mowimyjak...e,17_56034.html
http://www.glamki.pl...-3-bit_286.html
 

 



#10 donut

donut

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 17 październik 2013 - 21:14

podbijam pytanie o amerykanki ! strasznie dawno ich nie jadłam



#11 pysia

pysia

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 11 grudzień 2013 - 22:05

Fajne już sobie zapisuję :)



#12 ~Wiktoria~

~Wiktoria~
  • Goście

Napisano 21 październik 2014 - 17:49

A ja poszukuję jakiegoś przepisu na sernik czekoladowy, macie jakiś sprawdzony? Najlepiej taki przepis, żeby sernik nie opadł



#13 agaa

agaa

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2014 - 11:20

Ja zwykle korzystam z przepisu na sernik czekoladowy (treść przepisu można znaleźć na stronie internetowej MaxKuchnie) Długo szukałam idealnego przepisu, ale po tylu próbach mogę śmiało stwierdzić, że wreszcie znalazłam :) Sernik po upieczeniu na szczęście nie opada, ma bardzo dobry - delikatny smak, ma tylko jedną wadę - szybko znika ;). Ale w przypadku ciast to chyba zaleta.

A co do samego procesu opadania, to ja mam na to sposób. Po opieczeniu sernika nie wyciągam go od razu, tylko zostawiam w piekarniku na jakieś pół godziny (najczęściej wtedy lekko uchylam drzwiczki). A poza tym niektórzy twierdzą, że w piekarnikach z wyłączoną funkcją termoobiego sernik mniej opada - nie wiem tego na sto procent, bo sama nie próbowałam :).
 



#14 agaa

agaa

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 30 październik 2014 - 20:40

termoobiegu*



#15 ~kasiasz~

~kasiasz~
  • Goście

Napisano 24 sierpień 2016 - 22:13

Ja polecam muffinki z piwem porter i kozim serem, wychodzą pysznie i są dobre na każdą okazję.
Składniki na 5 porcji:
    1 świeży ser kozi  (ja używam chavroux),
    1 szklanka mąki pszennej,
    130ml ciemnego piwa typu Porter,
    1/3 szklanki kakao,
    1 jajko,
    pół kostki masła,
    150g cukru,
    150ml śmietanki kremówki 36%,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżeczka sody.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło: wlewamy piwo, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy: cukier, mąkę, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki, następnie wbijamy jajko i wlewamy wystudzone masło z piwem typu Porter. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy je w 180 stopniach około 20-30 minut. Wyciągamy i studzimy.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę: dodajemy do niej świeży ser kozi  oraz miód i mieszamy na jednolitą masę. Masę wyciskamy na muffinki za pomocą szprycownicy i od razu podajemy.
 

 



#16 ejek

ejek

    Nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 06 wrzesień 2016 - 13:30

Co do pytania o ciasto francuskie to dużo z nim roboty i lepiej kupić gotowe, choć ja lubię wyzwania i pewnie kiedyś zrobię ^^





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych