Wypędzają z ludzi demony :: zobacz komentowany artykuł
Napisano 27 listopad 2009 - 14:49 #1
1. Autor artykułu nie uzyskał zgody na publikację zdjęcia, a pomimo tego umieścił je.
2. Cały artykuł jest nasycony dyskryminacją na tle religijnym i jest mocno tendencyjny.
3. Słowo Życia to nie jakiś ruch tylko prawnie działająca parafia Kościoła Bożego w Chrystusie. Kościół Boży w Chrystusie został zarejestrowany 27 lutego 1988 roku. Obecnie jest wpisany do Rejestru Kościołów i Związków Wyznaniowych, prowadzonych przez Departament Wyznań MSWiA, do działu A, poz.28.
4. Nikt nikogo nie starał się manipulować podczas spotkania, jest to kłamstwo i oszczerstwo wyssane prosto z palca. Fakt jest taki, że spotkanie było zorganizowane dla członków i sympatyków, a jedynymi osobami, które nie należały do tego grona był autor artykułu i dwie osoby, które ze sobą przyprowadził, a które wypowiadają się na ten temat.
5. "To monotonne granie na instrumentach, powtarzanie tych samych, krótkich treści ma pewnie na celu zmęczenie nowych" - pomijając już, że jest to kłamstwo to tak jak wyżej napisałem spotkanie było dla członków i sympatyków (a nie dla ludzi "nowych").
6. "Członkowie "Słowa Życia” nie chcą się ujawniać. Unikają kontaktów z mediami." - Po pierwsze z jakimi mediami? Pan Huber, obecny na spotkaniu, rozmawiał ze mną przeszło 30 minut i to ja do niego podszedłem rozmawiać, a nie on ze mną. Po drugie Pan Huber przedstawił się jako religioznawca, a nie jakaś osoba związana z mediami, więc nawet nie wiedziałem z kim rozmawiam. Po trzecie całe te zdanie jest nieprawdą i kłamstwem, można się zawsze z nami skontaktować i nikt nigdy nie unikał mediów. Panie Hubercie proszę o podanie przykładów w jakich unikaliśmy mediów!?
7. "mówi jeden z aktywistów ruchu" - to nie jest ruch tylko prawnie działający kościół, a ja (bo tu o mnie mowa) nie jestem aktywistą, tylko jego członkiem.
8. "Wszystkie istotne informacje są dostępne na naszej stronie internetowej, moderowanej przez naszego pastora, który decyduje o tym, co mówić ludziom z zewnątrz." - Po pierwsze, tak wszystkie informacje są dostępne na naszej stronie, jest to http://www.slowozycia.org strona główna Kościoła Bożego w Chrystusie to http://www.kbwch.pl Po drugie nic takiego nie mówiłem, że pastor jest moderatorem naszej strony, tylko że ja nim jestem. Po trzecie pastor nic nie decyduje o tym, kto ma mówić co komu na zewnątrz. Te zdanie zalatuje sekciarstwem, a tak nie jest. Każdy ma własny rozum i mówi to co chce. Nikt tu nikogo nie kontroluje.
Z poważaniem,
Piotr Przechodzki
Napisano 27 listopad 2009 - 15:43 #2
Napisano 27 listopad 2009 - 16:02 #3
Nie zostawimy tej sprawy tak sobie i będziemy bronić swobodnej wolności wyznaniowej, która jest nam zagwarantowana przez konstytucję i prawo. To że ktoś jest w Polsce mniejszy (bo na świecie to akurat kościoły protestanckie i ewangeliczne stanowią sporą większość wyznaniową) to nie znaczy, że można kogoś tak traktować i opluć.
Pan Hubert Bar, z tego co się dowiedziałem jest znany w Łomży właśnie z takich głupich, kłamstw i manipulowanych artykułów. Panie Hubercie, mamy wspólnych znajomych, a Łomża jest mała!
Dane teleadresowe tego Pana są ogólnie dostępne na stronie: http://www.wspolczes...rsonalia?ID=200
Napisano 27 listopad 2009 - 18:26 #4
O Panu Hubercie można poczytać tutaj: http://www.goldenlin...bert-ernest-bar
(kopia strony: http://img21.yfrog.c...tgoldenline.png )
a jego zdjęcie zobaczyć tutaj (na samym dole, 3 od lewej): http://www.wspolczes...KTYWNACZYTELNIA
Napisano 28 listopad 2009 - 17:09 #5
A swoją drogą - "dziennikarzu" powiedz, dlaczego ludzie z ruchu protestanckiego mają prosić o zgodę czy szukać akceptacji u kurii? Myślisz trochę?
Napisano 28 listopad 2009 - 19:48 #6
Napisano 29 listopad 2009 - 10:23 #7
Użytkownik NAWROCONY dnia 28.11.2009, 18:48:23 napisał
Napisano 29 listopad 2009 - 22:12 #8
Użytkownik Celina dnia 29.11.2009, 09:23:57 napisał
Napisano 30 listopad 2009 - 09:44 #9
Użytkownik ~Joanna~ dnia 29.11.2009, 21:12:11 napisał
Zgadzam się z Tobą. Trzeba umieć znaleźć umiar we wszystkim i nie dopuścic do tego aby dana rzecz nie zawładnęła naszym życiem. Też topienie swoich problemów w kieliszku nie jest rozwiązaniem. Jak to śpiewał chrześcijański zespoł hip-hopowy (Elohim) "chowanie głowy w urojenia rzeczywistości nie zmienia". Zacytuję tutaj 1 List do Koryntian 6:12: "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę."
Polecam obejrzeć sobie ten krótki dokument na temat chłopaka, który sięgnął już dna, mieszkał w szałasie ale Bóg go z tego wyratował:
http://chrzescijanin...atch=gMvzVUJXyj
Może też i autor tego krzywdzącego artykuły obejrzy to zanim ponownie zacznie krytykować kościoły ewangliczne w Polsce.
Pozdrawiam.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 19:02 #10
Użytkownik Roman dnia 27.11.2009, 15:43:23 napisał
My protestanci w Polsce jesteśmy dyskryminowani codziennie, w telewizji, w pracy, w szkole. Cytuję niektóre teksty niektórych "katolików"(zdecydowanej większości): (teksty ze szkoły)"Nie uciekniesz z nami z lekcji? Jehówka!", "Nie pijesz alkoholu, nie palisz? Jehówka!","idź stąd, my nie lubimy takich jak ty, Jehówka!(biednemu dziecku mamusia nie powiedziała, że nie wszyscy wierzący muszą być katolikami), (z telewizji)"Wszyscy Polacy dziś smucą się z powodu odejścia głowy kościoła(zapominają dodać, że chodzi o kościół katolicki", "kosciół(tutaj mają na myśli oczywiście kościół katolicki) świętuje", "my, Polacy jesteś katolikami", "ja, jako dobra Polka idę na mszę(wychodzi z tego, że jak ktoś nie idzie na mszę to jest złym Polakiem)", (teksty niektórych polityków) "Będę się starał, by w naszym państwie żyło się dobrze zarówno wierzącym(zapomniał biedak dodać, że chodzi mu jedynie o katolików, ewentualnie prawosławnych) jak i niewierzącym(cała reszta).
I coś bardzo częstego: "co, nie nienawidzisz Żydów? Kochasz Żydów? To ty nie jesteś Polakiem tylko żydo-komunistą." Te osóbki dają bardzo negatywny obraz kościołowi katolickiemu i nie rozumiem, dlaczego księża nic z tym nie robią. Protestanci nie są Żydami, ale stają w obronie Żydów bez przerwy i sami dobrze wiemy, że nie raz bylismy z tego powodu wyśmiewani. Ale jestem z tego dumna, bo Żydzi wiedzą, że protestant jest inny. Pewna 40-letnia Żydówka opowiedziała mi o tym, jak to pewna grupa Polaków z południa Polski tak obrzydziła jej i jej rodzinie życie, że zdecydowali się wyjechać do Stanów.Szybko zrzekła sie obywatelstwa polskiego i do Polski już niegdy nie wróci. W rozmowie ze mną powiedziała: "Witaj miła Protestantko Polko.Ta kolejność wydaje mi się najwłaściwsza."
Większośc Polaków nie ma zbyt wielkiego pojęcia o innych wyznaniach chrześcijańskich a także innych religiach. Bo i po co, skoro babcia była katoliczka, matka i ojciec też, to i on sobie będzie katolikiem, więc po co mu wiedzieć o innych.
Może mi ktos powiedzieć, że to stereotypy, ale to teksty usłyszane wielokrotnie przez wielu protestantów, w tym wiele protestanckich dzieci, dyskryminowanych w szkołach.Nie jest mowa o jakiejś odległej przeszlości.To się cały czas dzieje.I żeby bylo jasne, nie opisuję historii z jakiejś wsi> To się zdarzyło w dużym mieście, i to nie jednym. Mam juz dosyć milczenia. Większość polskich katolików przejawia wielka ignorancję w stosunku do innych wyznań. O dyskryminacji protestanckich Polaków nic się publicznie nie mówi.KONIEC z tym.
Napisano 21 lipiec 2010 - 01:11 #11
ps
Diabła tak jak wy na niego wołacie tez sie da przestraszyc i wcale niejest potrzebny do tego krzyz czy woda swiecona ani zadna zdrowazka
z powazaniem Gakusej Akumu
Napisano 16 sierpień 2010 - 09:32 #12
Użytkownik Gakusej dnia 21 lipiec 2010 - 01:11 napisał
ps
Diabła tak jak wy na niego wołacie tez sie da przestraszyc i wcale niejest potrzebny do tego krzyz czy woda swiecona ani zadna zdrowazka
z powazaniem Gakusej Akumu
Bracie, może na kilka dni odstaw Biblię na półkę i weź do ręki słownik ortograficzny? Nie obawiaj się, nie siedzi w nim demon.
pozdrawiam w Panu.
Napisano 16 sierpień 2010 - 09:39 #13
Użytkownik NAWROCONY dnia 28 listopad 2009 - 19:48 napisał
Niewiele Ducha jest w Twojej wypowiedzi...

Użytkownicy
Pomoc
Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź
Do góry
Raportuj
Odpowiedz